Bebek nasıl uyutulur sorusu birçok ebeveyn tarafından aratılan soruların başında gelir. Bebeğin uyku düzeni aylar ilerledikçe değişkenlikler gösterir. Uyku düzeni olan bir bebek hem anne hem de baba için büyük bir konfordur. İlk 3 aylık dönemde bebek kendisini ve çevresini tanıma sürecinde olduğu için sürekli uykuda uyanabilmektedir. İlk 3 ayın sonrasında bebek için bir uyku düzeni sağlanması halinde ona alıştırılan saatlerde uykuya dalacaktır. 1 yaşını geçmiş bebekler gündüz vakitlerinde uyku sayısını teke düşürürler. Hatta bazı bebekler bu dönemde gündüz uyumayı reddeder.

Bebeğim Neden Uyumuyor?

İlk 5 aylık dönemde bebeklerin çoğunluğu gaz sancısı çekerler. Bu nedenle bebek emzirildikten sonra mutlaka gazı çıkarılmalıdır. Özellikle kolik bebek olarak tabir edilen bebekler gaz sancılarını çok daha yoğun yaşarlar. Bu tür bebeğe sahip olan ebeveynler zor bir dönem geçirirler. Öyle ki araştırdıkları konuların en başında ” bebek nasıl uyutulur ” sorusu gelir. Gazı çıkartılan bebek loş ve sessiz bir odaya götürülür. Hatta bebeği yatırmadan önce ona ılık bir banyo yaptırmak rahatlamasını sağlayacaktır. Buradaki önemli husus ise; beslenmeden önce banyo yaptırılmasıdır. Bebeğin uyumama sebepleri;

·         Karnının aç olması

·         Uyuyacağı ortamın soğuk veya sıcak olması

·         Gaz sancısı olması

·         Kabızlık probleminin varlığı

·         Altının temiz olmaması

·         Uyuyacağı ortamda gürültü veya ışık olması

·         Pişik probleminin olması

·         Kendini güvende hissetmemesi

·         Bir rahatsızlığının bulunması

·         Bebeği Uyutmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bebeğin rahat uyuyabilmesi için odanın çok karanlık veya çok aydınlık olmamasına dikkat edilmelidir. Loş oda ışığına olan bir ortam ona huzur verir. Uyuyacağı ortamda oda parfümü bulundurulmamalıdır. Hem sesi hem de kokusu bebeğe rahatsızlık verir. Hatta öyle ki; yetişkin bireylerin elbiselerinde hissetmediği yumuşatıcı kokusu bile bebeği rahatsız edebilir. Özellikle anne sesi bebeğin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Anne bebeğine yakın temas durarak ninni söylediğin de bebek kendisini güvende hisseder. Hazır mama ile besleniyorsa hava kaçırmaya özellikteki biberonlar tercih edilmelidir. Şayet meme emiyor ise uyku için doğru pozisyon seçilmelidir.

Bebek uyuduktan bir süre sonra anne de yanından çekilmelidir. Şayet anne, bebeğin yanında uyuma alışkanlığı edinirse 5-6 yaşına kadar kendi başına uyuyamaz. Anne kokusu ve sesini sürekli yanında ister. Bunun yerine gün içerisinde giyilen bir elbiseyi bebeğin yanına bırakmak daha iyi bir fikir olacaktır. Bebek bu şekilde anne kokusunu alacağı için kendisini güvende hissedecektir.