Oturma odası aydınlatması nasıl olmalı? Evde dekorasyonu yapılırken çok önemsenmeyen, fakat evin ortamı için önemli bir unsurdur; aydınlatma. Peki kullanılan aydınlatmalar ihtiyaç duyulan ışığı gerçek manada sağlıyor mu? Evin içerisinde yapılacak olan farklı eylemlerde gözü yoruyor mu? Evin dekorasyon anlamında uyumuna katkı sağlıyor mu?

Oturma Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Aydınlatma malzemeleri, evin genel yapısına katkı sağlayan farklı türlerde dekorasyon ilkeleri olan, her türlü beğeniye hitap eden, farklı ihtiyaçlara karşılık verebilecek şekilde tasarlanmaktadırlar. Kitap okurken, televizyon izlerken, bilgisayar başındayken ya da film izlerken ihtiyaç duyduğumuz ışık farklılık göstermektedir. Ev içerisinde yapılan tüm bu farklı aktiviteler için istenilen ışık da haliyle değişik aydınlatma ihtiyaçlarını beraberinde getirir.

Genel itibariyle evlerin oturma odasının tam ortasına hiçbir anlam taşımadan gelişigüzel aydınlatma  sistemi kurulur. Bu durumla ilgili az çok bilgisi olanlar yeni taşındıkları evlerinde bu anlamsız aydınlatma sistemlerini değiştirmek için hemen kolları sıvarlar ve doğru hamlelerle doğru bir aydınlatma alt yapısını hallederler.

Odanın aydınlatması için en iyi yöntemlerden biri de tavandan sarkan avizeler işin klasiğidir, oturma odalarının olmazsa olmaz parçalarının başında gelir ve dekorasyon anlamında tamamlayıcı aydınlatma modelleri, avizeler içerisinin karakteristik özelliği üzerinde yoğun bir etkiye sahiptir.

Oturma odasını genel olarak aydınlatma anlamında kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Fakat, genel itibariyle evlerin aydınlatma sistemleri gelişigüzel, oldu bittiye getirilerek yapılmaktadır. Hal böyle olunca da evin içerisindeki hareket alanınız kısıtlanmış olur. Avize tavandan sarkan örümcek adam gibi aşağıya doğru bakmaktadır. Sonuç itibariyle avize de görevini yerine getirememekte aynı zamanda mekanın atmosferini de kötü etkilemektedir.

Şöyle bir yol izlenerek bunun üstesinden gelinebilir. Oturma odasındaki genel tadilat işlerine başlamadan önce elektrik ustasını çağırıp kafamızda  oturtmuş olduğumuz plana göre kabloların yerlerini doğru yerlere aldırmalıyız. Yahut farklı dekoratif motiflerle, mesela kablo ve zincirler marifetiyle avize arasındaki bağlantıyı kurdurmalıyız.

Oturma Odaları İçin Aydınlatma Fikirleri

Oturma odaları için aydınlatma fikirleri arasında abajur lambası çeşitleri, okuma lambaları gibi çok sayıda farklı fikir bulunmaktadır. Okuma lambası, masa lambası ya da abajur olarak da isimlendirilen aydınlatmalar, tavan aydınlatmalarıyla beraber kullanılması alternatif olarak düşünülebilir. Oturma odası aydınlatmasında dekoratif anlamda abajurların önemi büyüktür.

Diğer aydınlatma sistemlerine kıyasla oturma odasının tam merkezinde yer almaktadırlar ve daha dikkat çekici olmaları da önemlerini anlamımızda bize yardımcı olur. Abajurlar mekanın adeta yıldızı gibidirler. Oturma odasına girildiğinde direkt göz hizasına yerleştirilmelerinden dolayı dikkatleri üzerlerine çekerler, bundan dolayıdır ki içerisinin atmosferini bozmayacak şekilde seçilmelerine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kendinize ayıracağınız okuma zamanlarında da size harikulade bir aydınlatma biçimi sunacaklardır.