Evlerimizin dekorasyonuna farklı bir hava katan fon perdeler, odamızın boyutlarına göre veya istediğimiz şekillerde özel fon perde dikimi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. İster perdecide ister evinizde özel fon perde dikimi yapabilirsiniz. Fon perde dikiminde iyi bir işçilik ve kaliteli malzeme kullanılırsa evimize hem şıklık hem de ayrı bir zariflik katabilirler. Evimizin olmazsa olmaz parçalarından biri olan fon perdelerin dikiminden önce ve ölçü alırken dikkat etmeniz gereken hususlar bulunmaktadır.

Fon Perde Dikimi ve Ölçüleri Hakkında Dikkat Edilecek Hususlar

·         İlk olarak fon perdemizin dikimi için kullanılacak ölçüler konusunda dikkatli davranmamız gerekir. Ölçüyü düzgün ve doğru bir şekilde almazsak sonradan büyük bir sorunla karşılaşabiliriz.

·         Ölçünüzü almadan önce enini tam olarak almanız gerekir. Daha sonra iki tarafta olacak kanatların boyutunda ikiye bölebilirsiniz. Eninin tam olması ve ortadan bölünmesi iki kanadın da eşit olmasını sağlayacaktır.

·         Fon perdenin yüksekliğini hesaplamak için kornişten başlayıp yere kadar olan mesafeyi tam olarak ölçmeniz gerekir ve fazladan katlama payını istediğiniz şekilde ölçüye ekleyebilirsiniz.

·         Fon perdeleriniz pileli olacaksa ölçtüğünüz korniş boyunu ikiye katlamanız gerekir. Pile sayısını daha fazla istiyorsanız bu sayının üçle çarpılması gerekir.

·         Fon perdenin üst kısmında bırakacağınız kıvırma payını da hesaplamayı unutmamalısınız.

·         Fon perdenizin dikimi evde olacaksa perdenizin ölçülerinde bir hata olup olmadığını kontrol etmek isterseniz ilk kanadı diktikten sonra takıp bir fikir oluşturabilirsiniz.

·         Evde fon perdenizin dikimi bittikten sonra ütülemesini de doğru bir şekilde yapmalısınız.

Genel olarak evde özel fon perde dikimi yapmak ve ölçüsünü almak istiyorsanız belirtilen hususlara dikkat etmeniz gerekir. Yanlış bir ölçü hem kumaş kaybına hem de zamanınızın kaybına neden olur. Özel dikimler genel olarak evin ve pencerenin boyutlarına göre şekillenmektedir. Farklı bir ev değişikliği durumunda elinizde bulunan perdeler büyük gelirse tekrardan ölçü alıp istediğiniz boyutlara göre fon perdeleriniz yeniden şekillenmesini sağlayabilirsiniz.

Fon perde dikiminde kullanılan kumaş, iplik ve makine de oldukça önemlidir. Özellikle evde dikim yapacak kişilerin bu noktalara dikkat etmesi gerekir. Dikim için gerek olan bilgileri edinmeli ve malzemeleri doğru seçmelidir. Kaliteli kumaş ve işçilik perdenizde de kaliteli bir görüntü oluşturacaktır.