Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çarman, anne ve babaları, bebek ve çocuklarda görülen mevsimsel hastalıklar hususunda uyardı. Çocukların vücut direncine bağlı olarak kışın hastalanma oranlarının daha fazla olduğunu belirten Çarman, çocuklarda kış mevsiminde daha çok enfeksiyon ve mikrobik hastalıklar görüldüğünü söyledi.

Kış mevsimi hastalıklarından en çok çocukların etkilendiğini söyleyen Çarman, kış aylarının vücut direncini kıran nedenleri, “Soğuk hava nedeniyle cildin kuruması ve direncinin zayıflaması, burun ve ağız içini kaplayan mukoza dokularının kuruması, koruyucu mekanizmaların tam olarak görevini yapamaması, beslenmede sağlıksız besinlere yönelme ve hareketsizlik” olarak sıraladı.

Çocukların Ellerini Sık Sık Yıkaması Gerekir

Çocuklarda görülen kış hastalıkları arasında nezle, grip, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülebileceğini anlatan Çarman, şöyle devam etti: “Tedaviye erken başlanmaması halinde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklarda oluşan enfeksiyonların zamanında tedavi edilmemesi ya da gelişigüzel alınan antibiyotiklerle atlatılmaya çalışılması, kalp kası ve böbrekleri etkileyen romatizmal ateş ya da orta kulak enfeksiyonu gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Özellikle ilk kez okula başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin birçok virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmemiş olur. Çocukları kış mevsimi hastalıklarından korumak için sık sık ellerinin yıkaması sağlanmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebekler düzenli olarak emzirilmelidir.

Çocuğun Üzerine Fazladan Örtülen Örtüler Boğucu Bir His Yaratır

Çocuklar ve bebeklerin gece boyunca yetişkin bireylere göre daha az üşüme hissi duyduklarını belirten Uzman Dr. Çarman; çocuğun üzerine üşür diye düşünülerek fazladan örtülen örtülerin rahatlatma değil aksine sıkıntı ve boğucu bir his yaratacağını belirterek, “Çocuğun üzerinin açılmış olmasından ziyade saçı, cildi, yastığı, pijaması nemli mi terlemiş mi diye gözlemlemek daha doğrudur. Çocuğun üzerini açmasından ziyade aşırı terlemesi, ayrıca çok fazla örtünme ile ortaya çıkabilecek sıcaklık hissinden dolayı öksürmesi dikkate alınmalıdır. Çocuk üzerini gece uykusunda çok fazla açmaya başladıysa çocuğu çok fazla örtüyorsunuz demektir. Bunun yerine çözüm olarak üzerine çok fazla battaniye yorgan örtü örtmemek, hava alan vücut sıcaklığını koruyacak kadar örtmek yeterli olacaktır.”